Brandwerende kluizen

Met een brandwerende kluis weet u zeker dat uw belangrijke papieren, data media en kostbare spullen met een emotionele of een hoge financiële waarde veilig opgeborgen zijn tegen brand. Een brandwerende kluis is speciaal gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Daarbij is de wandopbouw van cruciaal belang. Deze moet tijdens een brand niet alleen de hitte weerstaan, maar dient ook vocht en roetdeeltjes tegen te houden om de inhoud van de kluis te kunnen beschermen.

Brandwerende kluizen worden onderverdeeld in brandwerende kluizen voor papier (P) en data (DIS), vanwege hun schadegevoeligheid. Zo raakt data op digitale datadragers al beschadigd bij een temperatuur vanaf 52°C.

Brandwerende kluis normen

Er zijn verschillende testen die worden uitgevoerd op brandwerende kluizen om de brandveiligheid te meten. Onafhankelijke testinstituten stellen de producten gedurende 30 tot 120 minuten bloot aan een temperatuur tussen de 850-1100°C. Bij de extra zware brand-valtest (EN 1047-1 en UL 72) moet een val van ongeveer 9,15 meter hoogte aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis door een verdiepingsvloer zou zakken. Tijdens de test en na een natuurlijke afkoelperiode (EN 1047-1 en UL 72) van circa 12 uur mag de temperatuur in de kluis niet boven de 177°C (papier), 75°C (o.a. USB sticks, dvd’s, cd’s) of 52°C (tapes en andere magneetdragers) komen.

Natuurlijke afkoelperiode

Door de enorme hitte van de brand zal de kluis tijdens en na het blussen van de brand nagloeien en op een natuurlijke wijze afkoelen. Bij kluizen die hierop niet getest zijn, kan de inhoud van de kluis alsnog verloren gaan tijdens deze afkoelperiode. De brandwerende normeringen EN 1047-1 en UL 72 zijn de enige normeringen waarbij dit een onderdeel is van de test. Daarom garanderen zij de allerbeste bescherming, zelfs na een brand.

Natuurlijke afkoelperiode

VGW-informatiekaart

Bovengenoemde normeringen staan ook vermeld op de speciale informatiekaart kluizen die door de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) is ontwikkeld. Deze kaart is een handig hulpmiddel bij uw keuze van het juiste product.

Persoonlijke advies

Als aanbieder van gecertificeerde kluizen adviseren wij u graag. Dit kan door een afspraak te maken (06-53893879) waarbij wij bij u langskomen of u maakt een afspraak om onze producten te bewonderen in onze showroom te Buren.

Bekijk ons volledige aanbod aan kluizen in onze webshop