Inbraakwerende kluizen

Een inbraakwerende kluis is de laatste barrière tussen de inbreker en uw waardevolle spullen en heeft als voornaamste functie het winnen van tijd. Deze kluizen zijn speciaal ontworpen om de inhoud te beschermen tegen aanvallen van buitenaf en zijn in te delen in verschillende weerstandsklassen. De klasse wordt bepaald door verschillende factoren, zoals metaaldikte van de wand en kluisdeur en extra vertragende factoren die in de wanden zijn verwerkt.

Indicatie waardeberging

Bij het testen van inbraakwerende kluizen worden één of meer openingen gemaakt in de kluis door experts die beschikken over alle relevante kennis en vaardigheid. Het resultaat wordt vervolgens omgezet in een score (resistance units – RU) waarbij rekening wordt gehouden met de factor tijd en het gebruikte gereedschap. Hoe hoger deze score des te hoger de weerstand. Op basis van dit testresultaat wordt de kluis ingedeeld in een weerstandsklasse. Door verzekeraars wordt aan de verschillende weerstandsklassen een bedrag aan contante waarde gekoppeld als indicatie voor de dekking, ook wel de indicatie waardeberging genoemd. Wij raden u aan om altijd contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij als u specifieke kostbaarheden met hoge waarde of veel contant geld wilt opbergen in een kluis.

Normeringen en dekkingsadvies

Goede inbraakwerende kluizen en kasten zijn getest volgens Europese normeringen zoals EN 14450 en EN 1143-1. Bij het testen wordt de kluis aangevallen door testers die beschikken over relevante kennis, vaardigheden en inbraakgereedschap, zoals voorgeschreven in de norm.

• EN 1143-1 (Grade 0 t/m Grade V)

‘Grade’ wordt ook wel ‘Klasse’ of ‘CEN’ genoemd. De niveaus worden aangeduid met een Romeins teken (0 t/m V).

• EN 1143-2 (Grade 0 t/m Grade V)

Europese normering voor afstortkluizen. De gehele afstortkluis (inclusief afstortvoorziening) is getest op inbraakwerendheid.

• EN 14450 (S1 en S2)

Inbraakwerende kluizen met deze Europese normering zijn vooral geschikt voor dagwaardeberging en gebruik door particulieren.

indicatie waardeberging

Inbraakwerende kluis verankeren

Vrijstaande inbraakwerende kluizen met een gewicht van minder dan 1.000 kg moeten volgens de Europese norm worden verankerd aan de wand of vloer. Alleen dan zijn uw kostbaarheden pas echt beschermd tegen inbraak. Ook de weerstand van de verankering is een onderdeel van de test. Bovendien is een deugdelijke verankering ook een eis van de verzekering.

VGW-informatiekaart

Bovengenoemde normeringen staan ook vermeld op de speciale informatiekaart kluizen die door de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) is ontwikkeld. Deze kaart is een handig hulpmiddel bij uw keuze van het juiste product.

Persoonlijke advies

Als aanbieder van gecertificeerde kluizen adviseren wij u graag. Dit kan door een afspraak te maken waarbij wij bij u langskomen of u maakt een afspraak om onze producten te bewonderen in onze showroom te Buren.

Bekijk ons volledige aanbod aan kluizen in onze webshop